Antonio Conte wściekły po meczu! Trener krytykuje VAR!

Antonio Conte wściekły po meczu! Trener krytykuje VAR!

Trener nie kryje oburzenia

Chelsea FC dopiero po rzutach karnych pokonała wczoraj Norwich City i awansowała do dalszej rundy Pucharu Anglii. Antonio Conte był wyraźnie niezadowolony z tego, w jaki sposób jest wykorzystywany system VAR. "The Blues" kończyli mecz w dziewiątkę. Z boiska zostali wyrzuceni Pedro oraz Alvaro Morata - obaj otrzymali po drugim żółtym kartoniku za próbę wymuszenia faulu. Wcześniej upomniany żółtą kartkę za symulowanie został także Willian. To właśnie tej decyzji sędziego i tego dlaczego nie został wykorzystany w tym momencie system VAR nie mógł zrozumieć Antonio Conte. - Jeżeli chcemy używać nowego systemu, to nie jestem w stanie zaakceptować takich błędów - zaznaczył włoski menedżer cytowany przez "The Guardian". - W tym przypadku niepodyktowanie rzutu karnego po faulu na Willianie było ogromnym błędem. Nie chodzi mi tutaj o arbitra, który podjął szybką decyzję o tym, by ukarać mojego zawodnika żółtą kartką, a więc w swojej ocenie nie miał wątpliwości, co do tej sytuacji. Ale do osoby oglądającej powtórki. Należy usprawnić system VAR, nie mam co do tego wątpliwości - dodał opiekun "The Blues". - By uniknąć takich błędów, ktoś odpowiedzialny za VAR powinien zasygnalizować coś arbitrowi i powiedzieć: "Ta sytuacja jest wątpliwa. Dla mnie tam nie było karnego, ale lepiej żebyś na to spojrzał i sam podjął decyzję". Ten system należy poprawić. Należało poczekać, aż osobą oglądająca powtórkę będzie miała stuprocentową pewność, i wtedy dopiero można ukarać Williana żółtą kartą - powiedział Antonio Conte.

  • 2018.01.18
  • Źródło: The Guardian

Arbiter przeprasza po swoim wybryku z meczu PSG v Nantes

Arbiter przeprasza po swoim wybryku z meczu PSG v Nantes

Skrucha sędziego

Wczoraj podczas meczu FC Nantes z PSG (0:1) doszło do kuriozalnej sytuacji z arbitrem. Sędzia meczu, Tony Chapron, chciał oddać zawodnikowi, który go potrącił, a następnie pokazał mu drugą żółtą kartkę. Teraz przeprosił za swoje zachowanie. Do kuriozalnej sytuacji doszło w doliczonym czasie gry. Wracający do obrony Diego Carlos zahaczył biegnącego obok arbitra, za co zobaczył drugą żółtą kartkę. Jakby tego było mało, arbiter chciał oddać zawodnikowi Nantes, podstawiając mu nogę. - Podczas spotkania PSG z Nantes zostałem potrącony przez gracza Nantes. Po upadku poczułem silny ból z powodu niedawnej kontuzji. Postąpiłem jednak źle, podstawiając piłkarzowi nogę - wyjaśniał Chapron cytowany przez serwis talksport.com. - Wysłałem już raport do komisji ligi, tak by można było anulować drugą żółtą, a w konsekwencji czerwoną kartkę dla zawodnika Nantes. Oglądając potem powtórki, nie widać było, by jego zachowanie było celowe - tłumaczył arbiter.

  • 2018.01.15
  • Źródło: Talk Sport


Co za kuriozalna sytuacja! Morata ukarany za taką cieszynkę! To już jest duża przesada!

Co za kuriozalna sytuacja! Morata ukarany za taką cieszynkę! To już jest duża przesada!

Dziwna sytuacja w Premier League

Alvaro Morata w końcówce meczu z Bournemouth w ramach Pucharu Ligi Angielskiej otrzymał żółtą kartkę. Nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie okoliczności tego zdarzenia. Chelsea przez większość meczu prowadziła po bramce Williana w 13. minucie. Jednak w 90. minucie Dan Gosling zdobył wyrównującego gola. Podopieczni Antonio Conte zwycięską bramkę zdobyli już chwilę po wznowieniu gry. Wprowadzony na boisko dwadzieścia minut wcześniej Morata wykorzystał podanie od Edena Hazarda i umieścił piłkę w siatce w doliczonym czasie gry. Hiszpański napastnik po bramce chwycił piłkę i włożył ją pod koszulkę, po czym zaczął ssać swojego kciuka. Tym sposobem chciał oznajmić światu, że jego żona jest w ciąży. To zachowanie nie spodobało się jednak sędziemu, który uznał, że Hiszpan chce przez to ugrać trochę czasu. Pokazał Moracie żółty kartonik, który sprawił, iż zawodnik nie będzie mógł wystąpić w najbliższym ligowym spotkaniu Chelsea z Evertonem.

  • 2017.12.22
  • Źródło: The Sun

Zmiana w systemie VAR. Kibice w końcu będę wiedzieć, dlaczego sędzia podjął taką a nie inną decyzję

Co sądzisz o pomyśle z wysyłaniem SMS'ów i informacji dla widzów?

SMS do komentatorów?

Według informacji niemieckich mediów, FIFA chce podczas przyszłorocznego mundialu wprowadzić zmiany dotyczące funkcjonowania systemu VAR. Działacze FIFA doskonale zdają sobie sprawę, że działanie systemu VAR jest dalekie od doskonałości, dlatego światowa federacja stara się udoskonalić jego funkcjonowanie jeszcze przed mistrzostwami świata w Rosji. FIFA chce, by kibice i dziennikarze wiedzieli, jaką decyzję pod wpływem VAR podjął sędzia spotkania. Na czym miałyby polegać zmiany? Jak donosi "Bild Sport" obecnie testowany jest system komunikowania przez SMS. Asystent sędziego odpowiedzialnego za wideo weryfikacje miałby rozsyłać informację o tym, dlaczego podjęto taką a nie inną decyzję do komentatorów, a także osób zajmujących się obsługą stadionu, zaś ci wówczas mogliby podzielić się swoją wiedzą z kibicami śledzącymi widowisko.

Co sądzisz o pomyśle z wysyłaniem SMS'ów i informacji dla widzów?


Zagłosuj, żeby zobaczyć wyniki

Liczba oddanych głosów: 71

  • 2017.12.20
  • Źródło: goal.com

Wielkie zmiany w lidze francuskiej od przyszłego sezonu

Wielkie zmiany w lidze francuskiej od przyszłego sezonu

Będzie VAR

System wideo VAR, umożliwiający sędziom wgląd do powtórek przy kontrowersyjnych sytuacjach na boisku, zostanie od przyszłego sezonu wprowadzony w ekstraklasie francuskiej. Decyzję podjęto na zjeździe Piłkarskiej Ligi Zawodowej. - Myślę, że to dobra inicjatywa. Wszyscy prezesi klubów życzyli sobie tego, sędziowie także i sądzę, że również obserwatorzy - ocenił obecny na zjeździe prezes Francuskiej Federacji Piłkarskiej Noel Le Graet.

  • 2017.12.15
  • Źródło: L'Equipe